22 Aralık 2016 Perşembe

Çin EM Sürücüsünü araştırıyormuş

Geçen ay "Fizik kitapları tekrar sil baştan (mı?)" başlığı altında, Newton'un üçüncü kanununu hiçe sayan bir icattan bahsetmiştim.

O zaman şöyle bitirmiştim:

"bu deney dünyanın çeşitli ülkelerinde, önde gelen laboratuvarlarda tekrarlanacak.  Çin ve Rusya başlamıştır bile deney düzeneğinin inşasına.  TUBİTAK MAM bile bir öneri sunmuş olabilir Bakanlığa, bu deneyi  Türkiye'de tekrarlamak için.  Umarım.(Fizik kitapları tekrar sil baştan (mı?))

TÜBİTAK ve Rusya'dan bir haber yok ama geçen hafta "International Business Times"(IBT) web sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, Çin EM Sürücüsü icadını 2008 senesinden beri izliyormuş ve 2010 senesinde de icadı denemek için bütçe ayırmış ve bir proje başlatmış.

Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığının resmi yayın organı olan "Bilim ve Teknoloji Günlük Gazete"sinde çıkan bir habere, Çin beş yıldır "EM Sürücüsü" nün muhtemel uygulamalarını araştırıyormuş.

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST) Iletişim Uydu Bölümü başkanı Dr Chen Yue, gazete haberi olarak verilen basın toplantısında yaptığı açıklamada, şöyle demiş:

"Cast olarak EmDrive'ı sınamak icin bir test cihazı geliştirdik ve cihazın gerçekten uçabildiğini doğrulamak için alçak yörüngede deney yapmaktayız".

Çin uzay ajansı resmi olarak Em Sürücüsü'nü  ciddiye aldıklarını ve beş yıldır  konuyla ilgili araştırmalar finanse ettiklerini açıkladı. (Reuters)

IBT nin anonim kaynaklardan elde ettiği istihbarata göre, bu cihaz şu günlerde Çin'in Tiangong-2 adlı uzay  laboratuvarında denenmekte imiş.

Basın toplantısında Dr Chen'den sonra söz alan uydu tasarım baş mühendisi Li Feng, şu anda itme gücünü milinewtonlar seviyesinden 1 newton'a çıkarmaya çalıştıklarını, bunun için de çeşitli alternatifleri denediklerini söylemiş.  Sözlerini de şöyle bitirmiş:

"Bu teknoloji, ... şu anda prensip kanıtı (proof of concept) sürecinin ikinci aşamasında.  Zor bir problem ama, başarılı olacağımız konusunda kendimize güveniyoruz."



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Once Celal facebook'ta bundan bahseden bir ileti gondermisti, tam yazacaktim ki senin mesajini aldim. Ilginc tabi, bazi ulkeler bilim ile ugrasiyorlar. Artik Dunya'nin yetersiz olmaya basladigini gorerek baska olasiliklar arastirmaya basladilar. Bunun icin de Dunya'dan cikis, hizli ulasim ve geri donus veya gittikleri yerlerde yerlesim gibi arastirmalar icinde. Bu cogunlukla eldeki kaynaklarin inanilmaz hizla gelecegi dusunmeden harcanmasi, nufusun hizla artmasi ayni zamanda gunes sisteminin uzun gelecekte yok olacagini yeni yerlesim yerleri bulma arzusu ve ilk olarak kesfedip once yerlesme istegi arstirmalari hizlandirdi. Ne yazik ki biz hala 600 uncu yuzyilda yasiyoruz, o zamanin gereklerini konusuyoruz.

Neyse bunlar bir yana bu ay basinda BriScience aylik seminerine katilmistik. Bu konuda ve onceki yaziya iliskin aciklamalarda bulunmuslardi. Asagidaki linkten ulasip dinleyebilirsiniz. Sondaki tartismalari iyi dinlemenizi tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=bxaTjSYEWwQ&feature=youtu.be

Ibrahim Demir

Adsız dedi ki...

Lucky Club Lucky Club Review 2021 - Casino Site and Tips
Lucky Club offers a variety of games to its players. They luckyclub.live include unique games such as Wheel of Fortune, Mega Moolah, and a free spin with free spins.